Skydd mot vind och väta

https://youtu.be/aVTCaAdg8FUSkaljackan – ett av det mest mångsidiga och användbara plagget som finns. Med en bra skaljacka kommer du att vara utrustad för de flesta förhållanden, till vardags eller fritid, på vandringsturer, i skogen och det oavsett årstider. Hur vet man då att man har en bra skaljacka eftersom det finns en mängd olika varianter, vi hjälper dig förtydliga lite kring plagget.Skaljackan är ett ovärderligt multifunktionsplagg, den kommer göra att du inte stoppas av vädrets makter från att vara ute och göra det du vill. Fördelen med en bra funktionsjacka och funktionsbyxor är att de går att använda oavsett årstid, du lägger till lager på lager under funktionskläderna beroende på vilken temperatur det är ute. Det finns många olika sorters tillverkare av funktionsjackor och det finns därför också en hel del olika kvalitéer på jackorna, att handla av en känd leverantör gör att du kan vara säker på att du köper ett bra plagg. Sportshopen säljer flera kända märken och många olika modeller på skaljackor, har du funderingar på vilken jacka som passar ditt behov bäst så har de en också en kundtjänst som du kan få rådgivning av. Du kan också läsa dig till information om de olika membranprodukterna, tekniska funktioner och test av olika jackor hos testfakta.

Användning

Hur kommer du att använda jackan? En mindre tekniskt avancerad jacka är lämplig att användas till vardags och enklare, lättare turer. Ska du däremot ut på mer krävande fjällturer där jackan utsätts för tuffare prövningar så är det de tekniska detaljerna som kommer att göra skillnad.

Olika typer

Det är vanligast med tre olika typer av skaljackor:3 lagers kvalité – som har ett laminerat membran på insidan av yttermaterialet. Det lager som ligger närmast kroppen består av mesh som är laminerat till de två yttre lagren, vilket ger sydd och slitstyrka.2,5 lagers kvalité – Här är meshlagret ersatt med en ytbehandlig av membranlagret, gör plagget mindre slitstarkt men har fördelen att få en lägre vikt och mindre packvolym.2 lagers kvalité – Här är ytterlagret och membranet ihoplaminerat och på insidan sitter det ett löst meshfoder som har till funktion att transportera bort fukt från kroppen och skydda membranet. Dessutom gör luftfickan som bildas mellan meshlagret och de yttre laminerade lagren att jackan upplevs mjukare.

Vatten- och vindtät

Membranlagret är det som gör skaljackan vind- och vattentät och ger ändå en andningsfunktion. Membranet är enkelt beskrivet en tunn film med mikroporer som är så små att de inte släpper in vattendroppar men ändå tillräckligt stora för att släppa ut fukt. Eftersom kroppen avdunstar fukt och svett så kommer den genom membranet att kunna släppas ut i form av vattenånga. Regn består istället av regndroppar som då inte klarar att tränga igenom de små mikroporerna. De svaga punkterna för detta är dock alla sömmar vilket då på en bra jacka är tejpade för att förhindra att vatten tränger in där. Membranet är också det som gör jackan vindtät. Jackorna är ofta impregnerade med ett material som är vattenavvisande vilket inte har något med vattentätheten att göra utan ser till att vattendropparna rullar av yttermaterialet och inte gör att tyget suger åt sig vattnet. Denna impregnering slits med tiden och kommer att göra att jackan inte kan stöta ifrån sig vattnet lika bra och därför upplevas tyngre. Därför bör man med jämna mellanrum tvättar och impregnera om sin jacka.