Några tips för dig som önskar bli gravid

Då du önskar bli gravid kan det vara bra att se över sin kost och möjliga kosttillskottsbehov. Du kan också förbättra chansen att bli gravid med hjälp av ovulationstester.

Ät mångsidigt och hälsosamt

Du ska se till att äta mycket frukt och grönsaker för att få möjligast mycket och mångsidigt av vitaminer och mineraler. Det är bra för din fertilitet att äta så näringsrik mat som möjligt, till exempel mörkgröna grönsaker, fisk, skaldjur, ägg och baljväxter.

Kosttillskott behövs

När du vill bli gravid kan det vara bra att försäkra intaget av en del vitaminer och andra viktiga tillskott. Folat är en viktig B-vitamin för fertiliteten och i rekommendationerna står det att 400 mikrogram folsyra per dag är bra att ta. Folsyra är bra att fortsätta med då du blir gravid, eftersom den minskar risken för ryggmärgsbråck hos fostret.

Extra zink är bra för både fertilitet och kroppens motståndskraft. D-vitamintillskott är också bra att ta.

Ovulationstest och graviditetstest

För att få reda på den exakta tidpunkten för din ägglossning kan du använda ovulationstest. Ovulationstesten visar hur mycket luteiniserande hormon du har. Då hormonvärdet är högst, är chansen att bli gravid större.

Med ett graviditetstest kan du snabbt kontrollera om du lyckats bli gravid. Köp graviditetstest på nätet eller till exempel på apoteket.