Klädsel – vett och etikett

En klädkod är en oskriven regel för hur du bör vara klädd. På inbjudan till olika tillställningar kan det stå angivet vilken klädsel man förväntas bära. För att få tillträde till en del nattklubbar och i kyrkor kan det krävas en viss klädsel.

Mot all förmodan så ska du trots en inbjudan där det står kavaj, komma i en hel kostym. Den kan dock vara ljusare och man kan välja att bära slips eller fluga till. För kvinna är det kjol, klänning eller byxdress som gäller och de ska då vara lite finare än vardaglig klädsel.

Mörk kostym  innebär en finare mörk kostym och ska kombineras med fluga eller slips. Kvinnan ska här ha klänning eller kjol och inte gå över knät samtidigt som den inte får vara lång. Den ska dessutom täcka axlar och vara finare än vardagsplaggen.

Smoking, jackett och högtidsklädsel är de finare varianterna av klädsel där kvinnan får klä upp sig i finare klänningar och dräkter. Vid högtidsklädsel får kvinnan använda en frackklänning, vilket innebär en fotsid klänning med urringning. Det är endast till denna klädkod som handskar kan bäras.