Hudvård för män

Det har äntligen blivit helt accepterat för män att bry sig om sin hud, sitt utseende och sina kläder i samma sträckning som kvinnor. Allt handlar ju trots allt om god hälsa, båda fysiskt och psykiskt. 

När det kommer till manlig hudvård ligger mycket fokus på rakningen eftersom det är något som män kan behöva göra varje dag och som kan vara tärande på hyn. Därför är det viktigt att ha bra produkter som after shave och raklödder. Vill du behålla ditt skägg kan du istället fokusera på att vårda ditt skägg med skäggolja som mjukgör och återfuktar hud och skägg.

Hudvård är egentligen väldigt unisex. Det handlar om att hitta produkter som passar din hudtyp och sedan behandla därefter. För att hitta din hudtyp kan du undersöka ansiktet i spegeln och läsa lite mer ingående om din typ på den här sidan.

Torr hy

Du “flagnar” i T-zonen i ansiktet (ovanför ögonbrynen, nedför näsryggen och på hakan) och efter en dusch kan det kännas som huden stramar. En torr hy behöver mycket fukt och dagliga behandlingar. Det kan krävas en dag- och nattkräm för att få bukt med problemet. Var försiktig med andra produkter när du rakar dig eftersom de kan vara uttorkande.

Fet hy

Glansig, känns oljig och du är mer benägen att få acne. Fet hy producerar för mycket talg. Bästa behandlingen är produkter som hämmar överproduktionen av talg. Man ska aldrig försöka torka ut fet hy: det kommer bara leda till att kroppen producerar ännu mer talg för att försöka skydda huden. Istället gäller det att faktiskt använda en hudkräm, men anpassad för fet hy. Det kommer att kännas som huden blir fetare men efter några veckor kommer huden börjar återställa sig och producera talg i normala nivåer.

Känslig hy

Har du känslig hy blir du lätt röd och huden reagerar på värme, stress, kemikalier eller till och med dina kläder. Huden kan reagera väldigt starkt på rakning. Det gäller att inte köpa parfymerade produkter eller krämer med alkohol i. Använd det som är utformade för känslig hy. Köp parfymfritt och använd så milda produkter som möjligt när du rakar dig. Känslig hy kan vara svår att “fixa” och kan vara ett permanent problem men med rätt produkter kan man hålla symptomen borta.

När du vet vilken hudtyp du tillhör kan du börja shoppa runt efter det som passar dig. Vi skulle rekommendera ett bra grundkit eftersom rakning är det som tär mest på ansiktet, huvudet och kroppen. Vi har hittat högklassiga produkter hos SliqHaq som också har en rakningsskola och hudvårdsguider. Eftersom det blivit allt vanligare att intimraka sig också, kan vi tipsa om att använda en rakapparat för kroppen så minskar du risken att skära dig. Och här är det viktigt att gå genom samma steg som när du rakar ansiktet eller huvudet.

Grundkitet borde innehålla en hudtvätt som förbereder huden för rakning. Därefter ska man ha ett bra, löddrande skum och en vass rakhyvel eller bra rakapparat. Det sista steget är att återfukta huden så den mår bra och minskar risken för irritation. Därför ska man ha en bra, återfuktande kräm att smörja in efteråt. Var försiktigt med nya rakhyvlar. Ofta är man ovan med hur vass de faktiskt är och det slutar med att man tar bort hud med hårstråna och skär sig. Tänk också på att använda en skrubbande kräm och göra en peeling någon gång i veckan för att ta bort död hud och öppna upp porerna. Det förhindra de där irriterande, röda prickarna.