Färska produkter i sminkväskan

Ingen kvinna reser utan sin sminkväska. Få går nog inte ens till jobbet utan att först ta på sig lite smink. Det är en viktig del av livet och en av rutinerna i vardagen. Men har du färska sminkprodukter eller make up som är flera år gammalt?Få sminkprodukter har ett tryckt bästföredatum så man antar att de håller för evigt. Men faktum är att det finns symboler istället som enkelt visar hur länge en öppnad förpackning håller. Bra och riktig make up har en del naturliga råvaror och är lite känsligare mot fukt och ålder. En del grundregler angående smink är:

  • Byt mascara var tredje månad – mascaran kan se ut som vanligt men innehåller många bakterier och kan börja klumpa sig. Ögonen är känsliga, du vill inte ha dåliga produkter nära dem. Du ska heller inte dela mascara med någon eftersom det kan ge ögonsjukdomar.
  • Byt läppstift varje år – ett bra läppstift håller i 1-1,5 år men vi tycker att det är bättre att vara på den säkra sidan och köpa nytt inom ett år. Läppstift är också högst personliga och ska inte delas. Om någon vill ändå vill låna lite kan de använda sig av en ren pensel och måla från läppstiftet istället för att använda stiftet direkt mot läpparna. Efteråt kan du torka av läppstiftet första lager.
  • Puder och ögonskuggor – dessa kan hålla i princip hur länge som helst, men håll koll så de inte utsätts för fukt eller smuts. Om ett puder eller ögonskugga skiftar färg eller börjar dofta är det dags att slänga det.
  • Foundation och eyeliner – runt 6 månader till 1 år innan det är dags att byta ut dem. Här kan du också titta efter konsistensförändringar eller lukt.
  • Redskap – din penslar och borstar har evig livslängd om du sköter dem. Tvätta dem regelbundet i mild tvål och varm vatten. Tryck ut lite tvål i handen, tillsätt lite vatten och snurra borsten i handen. Skölj borsten och upprepa om den inte blev helt ren första rundan.