En perfekt kostym

Att sätta ihop en kostym är en kost, men ändå något gemene man kan uppnå, allt man behöver är rätt information, en bra budget och lite smak.

Vi börjar uppifrån och går nedåt, från kavaj till skor.

Kavajen

Längden på kavajen ska vara så att den utan problem täcker hela rumpan, ärmarna ska sluta precis vid handloven, armens smalaste del, är de längre kommer inte manschettknapparna att synas och är ärmarna kortare än så har man helt enkelt en för kort kavaj. Axelpartiet ska inte strama åt men det ska heller inte gå förbi ens egna axlar. Inte heller ska det strama åt eller fladdra löst i ryggen när kavajen är knäppt.

Skjortan

Grundregeln vad gäller skjortan är att det ska hellre vara lite tajt i kragen är lite lös, det kanske är lite obekvämt, men det ser aldrig bra ut med en lös krage. Skjortärmen ska vara 1,5-2 cm längre än kavajärmen, det kommer att betyda att de faktiskt ligger en bit över själva handen.

Slipsen

En knuten slips ska nå ned till byxans övre kant, inte längre och inte kortare. Slipsar kommer i bredder från 3-10 cm, men sajten Neckwear rekommenderar att man använder sig av en slips på antingen 6 eller 8 cm, mycket för att dessa är de två mest stilsäkra måtten som passar in i de flesta kombinationerna.

Bältet

Bältet bör kunna sitta lagom i det tredje hålet, gör det inte det är det bäst att köpa ett längre eller kortare. Man brukar även säga att ju mer formellt desto smalare bälte.

Byxorna

Ett par passade byxor ska inte behöva ett bälte för att kunna sitta uppe i midjan. Benen ska räcka ned till mitten av skornas bakkappor, är det svårt att hitta just den passformen är det bättre med lite för långa byxor än för korta.

Skorna

Till kostym har man oftast svarta låga skor, men det finns variation, många gillar att ha bruna skor till ljusa kostymer och det är absolut inget fel med det. Många anser dock att bruna skor är mer informella. Hur som helst bör skorna och bältet matcha varandra.

För mer specifik information om hur man matchar en kostyms alla beståndsdelar kan man läsa denna artikel från manolo.se.